РУСКИ МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН: УЛАСКОМ У ЕУ СРБИЈА БИ ИЗДАЛА ПРАВОСЛАВЉЕ

Митрополит волоколамски Иларион председник је Одељења Руске православне цркве за спољне црквене везе и он је боравио у Београду, када и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, с којим је присуствовао откривању мозаика у куполи Храма Светог Саве. 


Упитан да ли Србија може да се одупре притисцима који долазе из ЕУ, а која од захтева да се спољна политика сваке државе чланице или оне која то жели да постане мора ускладити са оном која се води у Бриселу, што би се могло тумачити и као увођење санкција Русији, руски митрополит одговара да се заиста налази пред избором и да тај избор зависи од српског руководства и српског народа. 

"У тој ситуацији вештачке конфронтације између ЕУ и Русије, која је данас направљено пре свега због политике САД, Србија је заиста пред избором. Веома је тешко и вероватно немогуће помирити у овом тренутку тежњу ка евроинтеграцијама са тежњом ка даљем развоју дијалога са Русијом. Осим тога, треба да разумете да ако намеравате да уђете у ЕУ један од услова је да Србија одустане од било каквих претензија на Косово и Метохију, тј. да пристане на одрицање од своје историјске територије, на којој се налазе српске светиње и на којој и даље живи српски народ, мада веома притиснут последњим догађајима и околностима", каже Иларион.

Уз то, како додаје, да би добила улазницу за ЕУ Србија ће морати да прихвати законе који постоје у ЕУ, односно да призна тзв. истополне заједнице, да их изједначи са браком, да хомосексуалним паровима да право на усвајање деце, "а то ће бити издаја не само српског народа, већ и издаја православља". 

"Зато, наравно, мора да се направи избор, а мислим да су се многи народи нашли у сличној ситуацији. Сада су Срби на раскршћу. Ми се истински надамо да ће српски народ направити свој избор пре свега полазећи од своје историје и полазећи од православне вере која је заправо и створила тај народ", поручио је Иларион.

Извор: rs.sputniknews.com

Нема коментара:

Постави коментар