МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: ВРАЏБИНЕ СУ КАД ВУЧИЋ ПОСТАВИ АНУ БРНАБИЋ ЗА ПРЕМИЈЕРА

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је поводом изјава српских званичника да се он не бави враџбинама. 


Претходно је генерални секретар Председништва Србије, Никола Селаковић, рекао да се митрополит Амфилохије бави враџбинама и нечим што није дух православља. Митрополит Амфилохије је рекао да се намеће питање ко се бави враџбинама он или председник Србије, Александар Вучић. 

"Ако је Вучић први пут у историји српског народа поставио једну такву особу за премијера да наводно буде углед српских мајки и сестара, то су враџбине, а не оно што говори митрополит и што је говорио још од 1981. године, када је упућен први апел, када је спаљена Пећка патријаршија", каже митрополит Амфилохије. 

"Тај апел су покренули владика данашњи умировљени Атанасије Јевтић и садашњи митрополит Амфилохије у оно време када је на колац набијен Ђорђије Мартиновић, када је спаљена Пећка патријаршија и када су силоване монахиње на Косову. И када је убијен Милинчић у Самодрежи, а замало и његова мајка. Мученица и изгнаница сада живи у Београду без хлеба. Е, то би требало да помену и Вучић и Селаковић", казао је за "Дан" митрополит Амфилохије, истичући да га чуди Селаковићева изјава и прича коју је испричао.

Митрополит је нагласио да су они још 1981. године почели да бране Пећку патријаршију и Косово, због чега су се и тада неки љутили. 

"Да су нас онда послушали, не би се догодило оно што се догодило 1988. и 1989. године, то насиље. Према томе, нека та господа мало смање своје приче и нека не траже сада у ово вријеме од угледних људи у Србији некакав дијалог. Какав дијалог? Ако је њега народ изабрао за председника Србије, онда је он на себе преузео одговорност. Не може је са себе скинути и пренијети је на било кога другог, што он очито и покушава", рекао је митрополит Амфилохије. 

Он је нагласио да се не може тражити решење за Косово од оних који су нас бомбардовали и прогнали народ са Косова и Метохије, јер би они требало да се покају, а не да их слушамо. 

"Вучић на један безуман начин данас тражи решење за будућност Косова од оних који су извршили насиље на Косову и Метохији, које је горе и од данашњег насиља тамо, горе и од оног за вријемена султана Мурата. Такви који су бомбардовали и прогнали народ са Косова и Метохије, извршили такве злочине, они би требало да се покају, а не да их ми слушамо", истакао је митрополит Амфилохије.

Он сматра да то могу да чине само безумни људи.

"Надам се да Вучић не спада у такве, као ни они које је данас изабрала Србија и који су на њеном челу", истакао је митрополит црногорско-приморски.

Он је негирао да је "држао опело" Вучићу и додао да је 2013. године то учинио, али Ивици Дачићу, који је тада био председник Владе Србије. 

Извор: mondo.rs

Нема коментара:

Постави коментар