КО СЕ КРСТОМ КРСТИ, ТАЈ КРСТОВДАН ПОСТИ

Данас је Крстовдан, један од празника који је посвећен часном крсту. Ово је први посни дан након Божића. У поноћ се, по веровању отвара небо, те верници замишљају жеље уочи сутрашњег великог празника, Богојављења. На Богојављење се освећује вода у храмовима, а постоји и традиција пливања за часни крст. 


Празник се везује за светковање Богојављења, празника Крштења Исуса Христа, као и за дан посвећен Светом Јовану Крститељу, који га је крстио у реци Јордан, а према новом календару славе се 18, 19. и 20. јануара. 

Крстовдан се слави увек уочи Богојављења и спада у непокретне празнике. 

У календару СПЦ није обележен црвеним словом, за разлику од Крстовдана који се слави 27. септембра, као успомена на проналажење Часног крста, на којем је на Голготи разапет Исус Христос. 

У православним храмовима на Крстовдан се служи литургија Светог Јована Златоустог, уз освештање воде, које прати празнично богослужење. 

Крстовданска водица се после освештања дели верницима и, према обичају, ради здравља, чува у кућама. 

Крстовдан уочи Богојављења је посни дан за православне вернике, без обзира на који дан у недељи "пада". 

У неким крајевима постоји обичај да се уочи празника крст стави у воду и унесе у цркву. Ако се крст смрзне, верује се да ће година бити родна и здрава, а ако се не смрзне биће оскудна и болешљива.

Извор: rtrs.rs

Нема коментара:

Постави коментар