БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: КОСОВО ЈЕ НАШ ВЕЧНИ ЗАЛОГ

"Нa Косову и Метохији остао је наш напаћени народ да мученички исповеда своју свету православну веру и храбро сведочи српско име. Знамо то и не заборављамо, јер су Косово и Метохија наш Јерусалим, наша света земља. И зато можемо да молитвено обећамо: Ако заборавим тебе, Косово и Метохијо, нека ме заборави десница моја!"


Српском народу, својој духовној деци, ово поручује патријарх Иринеј са црквеним архијерејима у посланици поводом предстојећег Божића. У предвечерје празника, поглавар СПЦ позива вернике да свим срцем буду уз српски народ који живи на КиМ - земљи која нам је "дарована као вечни залог". 

"Времена бурна су долазила и пролазила. За све то време наши преци су у својим срцима неизбрисиво носили Пећку патријаршију, Грачаницу, Богородицу Љевишку, Бањску, Дечане, Свете архангеле и на хиљаде других светих олтара широм КиМ." 

Поглавар Српске цркве позвао је младе да се клоне порока, и упозорио на демографско нестајање нашег народа. 

"Ништа нам неће вредети ни држава, уређени градови и села, економски напредак, нити сва добра овог света ако као народ, постепено али сигурно нестајемо, то јест ако више умиремо него се рађамо." 

Његова светост указао је и на бројне напетости широм света: 

"Блага вест Рождества Христовог данас се објављује и свету у којем звецка оружје, у којем се спроводи насиље над појединцима и народима, у којем владају неједнакост и социјална неправда, у којем су невина деца жртве ратних сукоба, различитих врста злоупотреба и глади, над којим је свакодневно надвијена нуклеарна претња. Иако забринути, не губећи наду, молимо се Витлејемском Богомладенцу да просветли таму и окрене добру оне који држе полуге моћи у својим рукама".  

Извор: spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар