ПОНОСНО И ДОСТОЈАНСТВЕНО РЕПУБЛИКА СРПСКА ПРОСЛАВИЛА 26. РОЂЕНДАН

Низом манифестација у Бањалуци, али и целој Републици Српској, данас је обележен Дан РС. Манифестацијама присуствовали званичници Републике Српске, Србије, представници Српске у институцијама БиХ, те бројне званице из региона и света. 


Председник Републике Српске, Милорад Додик, је на свечаној академији поводом обележавања Дана Републике Српске најавио да ће ускоро бити донет нови Устав Српске и поручио да нико не може да им забрани право на референдум. 

"У наредном периоду ћемо на референдуму донети у нови Устав Републике Српске, који је већ делом написан и усклађује се са Дејтонским споразумом", рекао је Додик.

Нагласио је да је референдум њихово уставно и законско право које им нико не може одузети, пошто је гарантовано највишим документима УН, Повељом која народима даје право на самоопредељење. 

"А наш народ управо има то право", поручио је председник Српске. 

Додик је рекао да, иако многи покушавају другачије да прикажу, Српска нема проблем са БиХ, али онако како је парафирано по Дејтону и потписано у Паризу. 

Подсетио да је Република Српска основана на данашњи дан пре 26 година, али да она постоји много дуже, као и да је настала из жеље нашег народа да живи у слободи и миру. 

"Данас са поносом могу да честитам грађанима Српске Дан Републике, за коју је живот дало више од 30.000 Срба. Наравно, и други су народи страдали у непотребном грађанском рату на просторима БиХ", рекао је Додик након литургије у Саборном храму Христа Спаситеља - коју је служио патријарх српски Иринеј. 

Додао је да је Република Српска демократска и слободна заједница, што потврђује и чињеница да данас представници бошњачког народа организују одређене акције у Српској. 

"Република Српска може да прихвати и поднесе ставове који су буквално против ње. Поносни смо поносни на нашу демократију и институције", закључио је Додик.

Председник РС је истакао да би волео да се Србима из Српске у наредном периоду омогући да у што краћим процедурама добију држављанство Србије. 

Свечани дефиле у центру Бањалуке 

У центру града је организован свечани дефиле са више од 2.000 учесника.

Почасни дефиле су чинили припадници Полицијске агенције Републике Српске, али и других служби које су у функцији очувања безбедности Српске. 

Ту су били и ветерани, као и представници цивилних организација, факултета, студенти који су пронели велику заставу Републике Српске, спортисти и други. У дефилеу није учествовао Трећи пешадијски пук оружаних снага БиХ. 

Улице Бањалуке су украшене заставицама Републике Српске и Србије. 

Свечаном дефилеу присуствовао је велики број грађана који се са заставицама окупио дуж Улице Краља Петра Првог Карађорђевића. 

Након тога, одржана је свечана академија, а касније пријем у згради републичке владе. 

Министарство унутрашњих послова РС предузело је појачане безбедносне мере поводом прославе 9. јануара и позвало грађане да Дан Републике прославе у миру и достојанствено. 

У Сарајеву је 9. јануара 1992. године тадашња Скупштина српског народа у БиХ донела Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине. 

Извор: rtrs.tv

Нема коментара:

Постави коментар