ПРЕДРАГ БУБАЛО ОСЛОБОЂЕН ОПТУЖБИ ЗА ЗЛОУПОТРЕБЕ У ЛУЦИ БЕОГРАД

Специјални суд у Београду ослободио је некадашњег министра привреде и приватизације, Предрага Бубала, оптужби за злоупотребе приликом продаје пакета државних акција у Луци "Београд", предузећу "Ворлдфин" из Луксембруга 2005. године, чији је крајњи власник бизнисмен Милан Беко. 


Изрицању данашње пресуде присуствовао је и Милан Беко, који је претходно пратио и завршне речи тужилаштва и одбране. 

Ово је првостепена пресуда на коју Тужилаштво за организовани криминал има право да уложи жалбу Апелационом суду у Београду. 

Суд сматра да током суђења није доказано да су извршили кривична дела која им се стављају на терет, навео је кратко у образложењу пресуде судија Данко Лаушевић. 

Власник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић и Милан Беко на почетку су били заједно у послу око Луке "Београд" и у малопродајном ланцу "Ц-маркет", али се Мишковић повукао касније из Луке, а Беко из "Ц-маркета". 

Лука "Београд" је један од предмета на такозваном списку 24 спорне приватизације. Беко ју је преузео 2004. и 2005. године. 

Поред Бубала у овом поступку су због кривичног дела злоупотреба службеног положаја оптужби ослобођени извршни директори Агенције за приватизацију Миодраг Ђорђевића и Горан Мрђа, директор Центра за тржиште капитала Алексеј Мисаиловић, директор Акцијског фонда Александар Грачанац и директорка Сектора за анализу, припрему и организацију продаје у Акцијском фонду Јасмина Драгутиновић. 

Због кривичног дела злоупотреба положаја оптужби је ослобођен бивши директор Привредног друштва Лука "Београд" а. д. Мирослав Дробац и бивши финансијски директор тог привредног друштва Душан Косовац. 

Тужилаштво Бубала терети да је злоупотребио службени положај, јер је као министар пропустио да врши надзор приликом продаје акција Луке "Београд" које су продате за мању вредност од економске, па је држава оштећена за више милиона евра. 

Суђење Бубалу и осталима почело је у јулу 2014. године, када је бивши министар детаљно излагао своју одбрану и негирао оптужбе за злоупотребу службеног положаја. 

Лука "Београд" продата је 2005. године фирми "Ворлдфин" из Луксембурга, чији је власник Милан Беко, који је у овом поступку био сведок. 

Током свог сведочења пред судом, бизнисмен је рекао да му је куповина Луке био један од најгорих послова у животу и да се покајао што је у њега ушао. 

У септембру ове године Лука "Београд" огласила је продају поједине имовине друштва, као и имовину прве и друге групе повезаних лица. 

Извор: blic.rs

Нема коментара:

Постави коментар