ДАНАС ЈЕ ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Српска православна црква прославља данас празник Ваведење Пресвете Богородице, који симболизује долазак трогодишње Марије у Јерусалимски храм и њено завештање Богу. 


Марија је у складу са заветом родитеља Јоакима и Ане, да ће ако добију пород дете дати у храм, доведена у Јерусалим и уведена у храм.

На вратима храма дочекао их је првосвештеник Захарија, отац Јована Претече, који је Марију увео у храм и поставио је на први од 12 степеника који су водили у најсветији део, назван Светиња над светињама. Марија се на остале степенике попела сама, иако је то било тешко и одраслим људима.


Марија је у храму остала девет година. Пошто су јој у међувремену умрли родитељи, свештеници су одлучили да је удају за 80-годишњег удовца Јосифа, који је већ имао одраслу децу.

Тако су, према предању, задовољени строги прописи који не дозвољавају да девојка остане девица до краја живота, већ је свака морала да се уда. Марија је живела у Јосифовој кући као што је живела у храму, тако да је она била прва монахиња, она која је живот завештала Богу.


Ваведење је и слава Хиландара. 

Извор: rts.rs

Нема коментара:

Постави коментар