ПОЈЕДИНИ ГРАДОВИ У СРБИЈИ ИЗАБРАЛИ ХУМАНОСТ И ШТЕДЊУ УМЕСТО ДОЧЕКА НОВЕ ГОДИНЕ НА ОТВОРЕНОМ

Дочек Нове године на отвореном ове године изостаће у више градова широм Србије. Разлог је или штедња или преусмеравање новца у хуманитарне сврхе, пре свега на лечење болесних суграђана. По том критеријуму прошле године највише новца издвојио је Бор, чак два милиона динара. 


Пожега је прошлог децембра прва отказала јавно славље, а планираних 300.000 динара општина је преусмерила за поправку скенера у ужичкој болници. Ове Нове године од тог новца купиће постељину и јастуке за болницу на Савинцу и пацијент монитор за локалну Хитну помоћ. 

"Велики број, поготову омладине, отисне се тог дана уочи Нове године на туристичке дестинације и било би илузорно трошити велика средства на мали број конзумената. Прошле године сећате да је у пар градова било по пар људи на дочеку Нове године, а то су били на стотине хиљада динара или на десетине хиљада евра", каже Милан Божић, председник Oпштине Пожега. 

И Нови Пазар даје пример како 31. децембар може да буде дан племенитости. Уместо за концерте, новац, укупно милион и по динара, отићи ће за 79 малишана о којима се стара центар за социјални рад и друге хуманитарне сврхе. 

"На почетку када смо то урадили уопште нисмо имали ту представу, једноставно смо видели да је боље дати новац у хуманитарне сврхе, него што би био организовани дочек Нове године. Тако да нас радује да смо покренули и да су остали градови кренули нашим примером", истиче Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара. 

У Врању се Нова година последњи пут јавно чекала 2011. године, међутим од прошле године та уштеда има и свој хумани лик. Новац за прославу одлази Фонду за лечење деце од најтежих облика болести, овог пута испод јелке тај Фонд ће добити пола милиона динара. 

"Мислим да у овом тренутку када нема довољно новца за све, дајемо новац и усмеравамо где је најпотребнији. Наши млађи суграђани имају потребу, поготову када се ради се о деци оболелој од најтежих облика болести и мислим да ће њима тај новац добро доћи. Није довољан само овај апел и позив свим привредним субјектима у граду, предузетницима и грађанима да својим добровољним прилозима увећају тај фонд и тиме покажемо хуманост тамо где је најпотребније", наглашава Мића Младеновић, градски већник за туризам у Врању. 

Има и оних градова који прославу отказују због штедње. Како није реч о хуманом циљу и подршка суграђана за такву одлуку изостаје. 

У Крушевцу се на градском тргу неће одбројавати до поноћи због недавне смрти градоначелника. Средства ће бити преусмерена у хуманитарне сврхе. Бор, који је прошле године предњачио у хуманости, сада организује новогодишњи концерт у Дому културе. 

Извор: politika.rs

Нема коментара:

Постави коментар