РЕЗУЛТАТИ ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА У ПЕТ ОПШТИНА ВОДЕ КА НОВОМ ГРУПИСАЊУ НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ

Резултати избора у пет општина, одржаних у недељу, и тријумф напредњачких листа највероватније ће водити ка одлуци да Српска напредна странка снаге у Београду одмерава сама, на листи са мањим партнерима. С друге стране, освојених 16 одсто у Мионици могли би да погурају да се социјалистичко-радикалска коалиција преслика и у главном граду. А солидан успех демократа, које су у три општине биле другопласиране, тешко ће довести до збијања редова у опозицији и изласка на београдске изборе у једној колони. 


Потпредседник СНС, Милош Вучевић, открио је у понедељак да су при крају договори Александра Вучића и лидера СДПС, Расима Љајића, о заједничком наступу. То је додатно отворило врата спекулацијама да би лидер радикала, Војислав Шешељ, могао бити "гурнут" у загрљај Дачићу, који је доскора био виђен у коалицији са Љајићем у Београду. 

Такву могућност није до краја искључио ни Дачић, који је рекао да "социјалисти никада нису били издајници и да коалиција са радикалима у Мионици није најава сарадње са том странком, али да резултате треба имати у виду". 

Напредњаци су најбољи резултат освојили у Пећинцима, где су удружени са социјалистима освојили 77,72 одсто, односно чак 28 од 30 одборничких места. СНС и СПС ишли су заједно и у Неготину (73,03 одсто) и Костолцу (63,9). Међутим, и у Мионици, где је СНС "солирао", ова странка освојила је завидних 67,36 одсто гласова. У овој општини, СНС и другопласирана листа СПС-ЈС-СРС (16,04 одсто) у збиру имају изнад 80 одсто подршке. Ова математика још један је аргумент у прилог самосталном изласку СНС у Београду. 

Демократе су у све четири општине оствариле бољи резултат него на парламентарним изборима 2016. године. Највећи успех забележили су у Неготину, где су пре годину дана добили 4,36 одсто, а сада 19. 

"ДС је у просеку добио 14,28 одсто гласова бирача, што је солидан и охрабрујући резултат у веома тешким изборним условима. Тај резултат био би још бољи да поједине странке нису бојкотовале изборе", рекао је председник ДС, Драган Шутановац. 

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да су ови избори били тест за напредњаке и да ће их охрабрити да у Београду иду сами, јер са СПС могу да праве и постизборне коалиције. 

Бојан Клачар, из Цесида, наводи да су резултати напредњака рекордни у новијој политичкој историји Србије и додаје да не зна да ли ће социјалисти ризиковати да са СРС иду и у Београду, јер ће ту та коалиција много више упадати у очи него у Мионици, а да резултат ДС неће довести до уједињења опозиције, већ да може евентуално да привуче неке странке ка демократама, на пример Бориса Тадића и СДС. 

Извор: novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар