РАСИМ ЉАЈИЋ: ВЛАДА ЋЕ ДОЗВОЛИТИ ПРОМЕТ ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНИХ ОРГАНИЗАМА НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ

Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникацијa, изјавио је данас да ће Влада Србије "де јуре дозволити, а де факто онемогућити" промет генетски модификованих организама (ГМО) у Србији. 


"Ми хоћемо да постанемо чланица Светске трговинске организације (СТО) и сигуран сам да се у пракси ништа не би променило, само што би све довели да буде транспарентно, да би се знало, и ако се ти производи прометују, морају да буду назначени, али и за промет, били би тако ригорозни услови, да бисмо га практично онемогућили", рекао је Љајић новинарима. 

"Није то никаква смицалица, нити превара наша да бисмо ушли у СТО, на то имамо право. СТО само каже да се не може забранити промет неког производа, може се ограничити, поставити услови за промет, то може, тако да грађани немају разлога да се плаше, неће доћи ни до узгајања, а фактички ни до промета", нагласио је Љајић. 

Србија, каже, пре свега, има интерес да буде чланица СТО, јер ту су "практично три четвртине свих земаља света", као и да, према његовим сазнањима, свега 13 земаља света не води никакве преговоре, нити има амбицију да постану чланице СТО. 

"Ми смо усаглашени у свим елементима, једино нисмо око те једне одредбе закона, у којој се каже да је забрањен промет генетски модификованих организама. Што се другог нивоа преговора тиче, имамо отворене преговоре са Русијом, Украјином, САД и Бразилом, јер, свака земља која је чланица СТО, има правну могућност да за нову чланицу тражи да преговара о трговинском режиму са том земљом", каже Љајић. 

Извор: beta.rs

Нема коментара:

Постави коментар