ОТВАРАЊЕМ ПОГЛАВЉА 30 У ПРЕГОВОРИМА СА ЕУ, СРБИЈА СЕ ОБАВЕЗАЛА ДА ЋЕ РАСКИНУТИ СПОРАЗУМ СА РУСИЈОМ И ДОЗВОЛИТИ ПРОМЕТ ГМО ПРОИЗВОДА

Отварањем поглавља 30 у преговорима са ЕУ Србија се практично обавезала да ће раскинути све споразуме о слободној трговини које је склопила са четири државе, међу којима је и Русија. Али, то неће бити ни једини, а можда ни највећи проблем за власти у Београду, јер ће због истог поглавља бити принуђене да дозволе промет ГМО производа на српском тржишту. 


Како се Србија примиче вратима Брисела, пред њу се постављају све комплекснији захтеви. Осим увођења санкција Русији, које иако се о њима говори још нису на дневном реду, званични Београд ће пре приступања ЕУ морати да стави ван снаге све потписане споразуме о слободној трговини. 

Такви споразуми склопљени су Казахстаном, Турском и Белорусијом, али ће највећи проблем бити онај који је потписан са Руском Федерацијом, јер је обим трговине са том државом у поређењу са преостале три и највећи. И не само то. Укидање тог споразума могло би да остави и политичке последице по односе две државе. 

За власти у Србији можда ће већи проблем бити озакоњење промета ГМО производа на српском тржишту. Наиме, то је услов за приступање Србије Светској трговинској организацији (СТО), а ниједна држава до данас није ушла у ЕУ а да претходно није постала члан СТО. 

Дакле, мораћемо из закона да избацимо реченицу у којој стоји да је забрањен промет таквих производа. 

Извор: tanjug.rs

Нема коментара:

Постави коментар