ДАНАС ПОЧИЊЕ ЗИМА И ЕВО КАКВА ЋЕ БИТИ

Зима ове године почиње 21. децембра, у 17 сати и 28 минута, саопштило је Астрономско друштво "Руђер Бошковић" у Београду. 


У истом тренутку, за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње лето. На дан почетка зиме обданица је најкраћа, а ноћ најдужа. 

Сунце у Београду изашло је у 07.13, а залази у 16.00, што значи да ће обданица да траје осам сати и 47 минута, а ноћ 15 сати и 13 минута.

Климатски изгледи показују да ће температуре ваздуха у току зиме у Србији бити изнад просечних вредности за око један степен, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод Србије. Другим речима, метеоролози очекују да ће зима која је пред нама бити топлија у односу на претходну која је била хладна у већем делу Србије. 

Метеоролози очекују да ће вредности средње зимске температуре ваздуха бити у интервалу од један степен до четири степена, односно од -4 до нула у планинским пределима. 

У току зиме се не очекују екстремно ниске температуре у дужем временском периоду, односно не очекују се таласи хладноће и ледених дана попут оних из фебруара 2012. године када је забележен велики број ледених дана у континуитет. 

Међутим, како се истиче у саопштењу РХМЗ-а, без обзира обзира на климатске изгледе који указују да ће зима бити изнад просека, постојаће услови за појаву таласа хладноће, нарочито крајем јануара и почетком фебруара. 

Изгледи су да ће током децембра, јануара и фебруара у већем делу Србије, број мразних дана, са минималном температуром ваздуха нижом од 0 степени, бити у интервал од 40 до 65, а на планинама од 65 до 85 дана. 

Очекује се и да ће бити и од 10 до 20 ледених дана, а на планинама од 25 до 45. Климатски изгледи указују да ће током предстојеће зиме количина падавина бити на нивоу годишњег просека. 

Извор: rts.rs

Нема коментара:

Постави коментар