СКАНДАЛ: РУСИЈИ ЗАБРАЊЕНО УЧЕШЋЕ НА ЗИМСКИМ ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА

Русији је забрањено учешће на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу 2018. године, саопштио је Међународни олимпијски комитет. 


Руси су избачени са ЗОИ због наводних доказа о државном системском допингу на Играма 2014. године у Сочију, чији су били домаћин.

Такође, Олимпијски комитет Русије мораће да плати одштету МОК у износу од 15.000.000 долара, због наводног учешћа у организовању система допинга, док је Витали Мутко, тадашњи министар спорта, доживотно суспендован за било шта у вези са ОИ. 

Ипак, руски спортисти који докажу да су били "чисти", као и на Летњим олимпијским играма у Рију прошле године, моћи ће да учествују под неутралном, олимпијском заставом.

Одлуку је саопштио председник МОК, Томас Бах, после већања комисије од 14 чланова, који су претходних 17 месеци покушавали да утврде да ли је и колико држава Русија учествовала у целом скандалу, почев још од Игара у Лондону 2012. године. 

С друге стране, Мутко, који је данас заменик премијера Русије и на челној позицији организационог комитета за предстојеће Светско првенство у фудбалу, одбацио је прошлог петка оптужбе да је било системског допинга спортиста. 

Руски олимпијски комитет, али и председник државе, Владимир Путин, најавили су могућност бојкота такмичења, које стартује у Јужној Кореји деветог фебруара, уколико им учешће буде забрањено. 

Извор: rs.sputniknews.com

Нема коментара:

Постави коментар