ДАНАС СЕ СЛАВИ АРАНЂЕЛОВДАН

Српска православна црква и верници данас славe Сабор Светог архангела Михаила, у народу познат као Аранђеловдан. По црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу означава "оног који је као Бог". На грчком реч "архи" значи први, а "ангелос" значи анђео. 


Веровање каже да тај анђео није умро и да и даље по потреби силази међу људе, на земљу, као путник или просјак. Арханђел Михаило је, према веровању, "живи светац". Сматра се чуварем вере православне и борцем против јереси. Многа су народна веровања ο овом анђелу. Кажу да он обилази све болеснике и ако стане код ногу, није добро, а ако је код главе, болесник ће оздравити. 

Слави се у јесен, а по народном веровању, то је зато што је, кад су свеци делили улоге, арханђел Михаило добио јесење и зимско време, време зиме и зимских тешкоћа. Говори се да у ово време лута светом обучен у просјака да изгрди невернике и помогне невољницима. 

Једно народно веровање каже да се према временским условима на овај дан може одредити каква ће бити година. Каже се: какво је време на Аранђеловдан, тако ће бити током целе зиме и пролећа. У неким крајевима Србије овај анђео се слави и као заштитник сточара, јер се верује да само он може отерати вукове. Процењује да је, по броју верника, Аранђеловдан слава на другом месту, после Светог Николе. 

Извор: rts.rs

Нема коментара:

Постави коментар