МИЛОШ ЗЕМАН: ДОК СЕ ЈА ПИТАМ ЧЕШКА НЕЋЕ ИМАТИ АМБАСАДОРА У ПРИШТИНИ

Председник Чешке, Милош Земан, одлучно се изјаснио против независности Каталоније зато што би се тиме отворила Пандорина кутија и покренула ланчана реакција. 


"Данас Каталонија, сутра Северна Италија, прекосутра Шкотска, после Баскија јер ЕТА би такође хтела. Наредне седмице Моравска, у Словачкој јужна Словачка... Кипар је тиме већ погођен, а то би проблем само овековечило. Не. Чим покренете ту ланчану реакцију, никада се нећете зауставити", казао је Земан у редовном недељном интервјуу за приватну чешку телевизију ТВ Барандов. 

Чешки председник нагласио је да је категорични противник самосталности европских региона јер се тиме отвара Пандорина кутија, а подсетио је да је садашњи референдум у Каталонији и проглашење независности спроведено у супротности са Уставом Шпаније. 

Чешка је једна од земаља које су признале једнострано проглашену независност Косова. То је учињено 21. маја 2008, за време мандата председника Вацлава Клауса. 

Председник Земан упозоравао је прошлог месеца поводом референдума у Каталонији да се међународна заједница руководи двоструким аршинима, када је прихватила кршење територијалног интегритета Србије када се отцепило Косово, а исту ствар на Криму назвала нелегалном анексијом од стране Русије. 

"Ја сам тада критиковао отцепљење Косова. Сматрам да је то флагрантно кршење Резолуције Савета безбедности УН која је, ако се још сећате, гарантовала територијални интегритет Србије заједно са Косовом. Нажалост, десило се нешто што се зове мерити двоструким аршином, тзв. дупли стандарди. Када је референдум на Криму онда је то незаконита анексија, када се осамостали Косово онда је све у реду", казао је Земан у интервјуу за ТВ Барандов. 

Чешки председник је рекао да оно што он може да учини јесте да не прихвати да у Приштину Чешка пошаље амбасадора. 

"Ја као председник сам реаговао тако да не именујем нашег амбасадора у Приштини. Зато што га ја не именујем онда га једноставно тамо неће бити. И не примам косовског отправника послова када примам стране амбасадоре", казао је Земан. 

Извор: rs.sputniknews.com

Нема коментара:

Постави коментар