АМЕРИКА КРЕЋЕ У ПОХОД НА БАЛКАН

"Атлантски савет" објавио је на свом сајту извештај о новој америчкој стратегији за Балкан под називом "Балкан напред: Нова стратегија САД за регион", у којем је предложено стално америчко војно присуство у Југоисточној Европи, залагање за "историјско помирење" са Србијом и обнављање репутације САД као истинског посредника. 


У извештају је наведено неколико конкретних корака које би САД требало да предузму како би помогле у стабилизацији региона. 

Под један, "Атлантски савет“ сматра да САД треба да успоставе стално присуство војске у Југоисточној Европи, чиме би показале константну посвећеност постизању безбедности у региону и омогућиле себи да дугорочно утичу на развој догађаја. Камп Бондстил је идеалан за то, стоји у извештају. 

Под два, предлаже се у извештају, САД треба да покушају да "постигну историјско зближавање са Србијом. То није, строго говорећи, нови приступ, већ је неопходан снажнији покушај у контексту обнављања ангажмана у региону". Београд може и треба да буде близак партнер и савезник у региону, али то може да постане једино уколико почне значајно да се дистанцира од Русије, наводи "Атлантски савет". 

Под три, САД треба да поврате репутацију истинског посредника, који, између осталог, треба да уложи додатни напор да би припремио Атину и Скопље да у будућности постану савезници и који треба да се придружи ЕУ у напорима да подстакне да се разговори Београда и Приштине што пре окончају. 

Под четири, како се наводи, треба обрати пажњу на предузетнике и младе у региону. 

Европска унија јесте и остаће главни играч на Западном Балкану, са далеко више ресурса, алата, људског капитала и политичке пажње посвећене региону од САД, наводи "Атлантски савет" и истиче да САД треба да задрже посебан ауторитет, који може да се искористи како би се унапредила безбедност региона, како никада више не би постао извозник озбиљних проблема, нити сукоба. 

Извор: rs.sputniknews.com

Нема коментара:

Постави коментар