РЕПУБЛИКА СРПСКА НАЈАВЉУЈЕ НОВИ УСТАВ

Председник Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је да ће Српска наредне године ући у процес усвајања и доношења новог устава. Додик је навео да ће нови устав РС бити у складу са најсавременијим достигнућима и праксама сложених земаља. Он је објаснио да ће предлог новог устава бити упућен у парламент, где ће се обезбедити проста већина за тај акт, након тога ће бити упућен на уставни референдум за који сматра да ће добити подршку народа у Српској, а затим га вратити у парламент и прогласити.


Правници сматрају да Српска треба да добије нови модеран устав, а опозиција идеју председника РС види као нову политичку игру како би се прикрила катастрофална економска односно социјална ситуација у РС и поручују да није озбиљно од председника РС да најављује нови референдум у време када НС РС стопира референдум о правосуђу БиХ. 

Крстан Симић, бивши судија Уставног суда БиХ, каже да је амерички председник Томас Џеферсон још пре два века рекао да свака генерација треба да пише свој устав и да треба да одреди правила по којима ће живети и уредити своју заједницу. 

"Дефинитивно је потребно да се озбиљно приступи идеји председника РС Милорада Додика да се усвоји нови устав РС. Кроз нови устав треба дефинисати владавину права, независно правосуђе, економску и социјалну сигурност и да се Устав определи према садашњим токовима, односно да се одреди позиција РС према БиХ, али и према путу ка ЕУ", објашњава Симић. 

ПИТАЊЕ СЕЦЕСИЈЕ 

Додик је изјавио да ће све учинити да нови устав на неки начин буде двокружно усвојен, управо због тога што има Веће народа РС којег нема у Дејтонском мировном споразуму, а које у суштини одбија многа акта донета у НС.

"Устав нема намеру да у себи носи неку врсту сецесије, самим чином доношења тог устава, али ће омогућити да се и тиме може бавити РС", рекао је Додик.

Извор: rtrs.tv

Нема коментара:

Постави коментар