ПАРК У УЛИЦИ КРАЉА МИЛАНА ПОНЕО НАЗИВ "АЛЕКСАНДРОВ"

Девојачки парк у Улици краља Милана, преко пута Скупштине града у коме се налази споменик цару Николају Другом Романову, од данас носи име „Александров” по чувеном руском ансамблу чији су чланови трагично страдали децембра прошле године у авионској несрећи. 


Трагедија се догодила на путу ка руској бази Латакија у Сирији и то два минута после полетања авиона са аеродрома у Сочију. Црно море прогутало је тада 64 члана ансамбла, од којих је 30 припадало играчкој формацији, а 34 хору. У спомен погинулим играчима и певачима ансамбл је обновљен и први концерт одржали су у фебруару у Кремљу. 

У овом парку у срцу престонице су спомен-таблу открили руководиоци ансамбла „Александров” и ансамбла Министарства одбране Србије „Станислав Бинички”. У знак руско-српског пријатељства у парку су засађене брезе. 

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин захвалио је руководству града Београда и поручио да ће заједно радити на томе да парк постане лепши и садржајнији. 

Споменик руском цару Николају Другом Романову постављен је 2014. године. Са постаментом висок је четири метра и тежак 40 тона. Његови аутори су Андреј Коваљчук и Генадиј Правоторов. 

На самом постаменту уклесана је порука цара Николаја из јула 1914: „Сви моји напори биће уперени на очување достојанства Србије и ни у ком случају Русија неће бити равнодушна према судбини Србије”. На платоу покрај споменика налази се камен на коме је рељефни приказ куће Стојана Симића коју је он уступио за потребе руског посланства. После Другог светског рата у кући је било трговинско представништво СССР-а, а кућа је после његовог исељавања шездесетих година срушена. 

Извор: rs.sputniknews.com

Нема коментара:

Постави коментар