ОШТРА РЕАКЦИЈА РУСИЈЕ ПОВОДОМ СРАМНЕ ПРЕСУДЕ РАТКУ МЛАДИЋУ

Званична представница Министарства спољних послова Русије, Марија Захарова, рекла је да је пресуда Младићу наставак политизоване линије рада Хашког суда, засноване на антисрпском тумачењу догађаја деведесетих година прошлог века на просторима бивше Југославије. 


Захарова je рекла да таква политика не само да не доприноси реализацији основних принципа неизбежног кажњавања за ратне злочине, већ сваким кораком све више отежава процес помирења на Балкану. 

Објективно говорећи, како је оценила, Хашки суд није испунио задатак да непристрасно казни све оне који су починили злочине, штавише селективним правосуђем оправдао је појединце упркос постојећим доказима и отворио им пут у политички живот. 

"Инфериорност логике Хашког трибунала огледа се и у томе што је и поред утврђивања кривице Младића што је особље УН држао као таоце, иако их је тиме сачувао од бомби НАТО-а, занемарио чињеницу да је НАТО бомбардовањем бесправно спроводио војну операцију на територији тадашње Југославије", нагласила је она. 

У тим нападима је, како је рекла, погинуло је мноштво цивила и деце, а да нико на Западу због тога није одговарао. 

"Иако се Трибунал до краја године гаси, ми рачунамо на то да ће сви механизми поводом наставка тог процеса, укључујући и могућност подношења жалби, бити максимално ефикасни, професионални и без предрасуда, што је неопходно како би се очувао мир на Балкану", закључила је Захарова. 

Извор: tanjug.rs

Нема коментара:

Постави коментар