ПРИШТИНА ГУБИ ПОДРШКУ

Одлуку Суринама да повуче признавање лажне државе Косово могла би ускоро да доведе до тога да и неколико земаља у Јужној Америци, али и у карипском региону, преиспита своје позиције према Приштини. 


Суринам има значајан утицај на државе на североистоку Латинске Америке, попут Гвајане, која је пре четири године признала Косово, али и на Тринидад и Тобаго, на који се врши снажан притисак да стану уз Приштину.

Талас признавања нелегално проглашене независности јужне српске покрајине не само да је заустављен, то су, у последње три године, не рачунајући Суринам, учиниле само две државе, већ би сада могао да уђе и у обрнути процес. 

Професор Правног факултета Универзитета у Београду, Александар Гајић, каже да је могуће повући признање државности, нарочито оно које је дато супротно Резолуцији 1244 Савета безбедности, која регулише питање статуса КиМ. Гајић наводи да је КиМ према међународном праву територија под међународном управом која се налази у саставу Републике Србије, па су стога спорна и сама признања. По његовим речима, акт Суринама је значајан за Србију и свакако ће бити запажен посебно међу оним државама које су признале Косово.

Павле Јевремовић, наш некадашњи амбасадор у УН, сматра да је потез Суринама охрабрујући, али и додаје да је за Србију најважнија подршка коју има у Савету безбедности. Јевремовић закључује да су од броја држава које признају или не признају Косово, важније гаранције руског и кинеског вета да Приштина неће добити столицу у УН. 

Извор: rts.rs

Нема коментара:

Постави коментар