ОБЕЛЕЖЕНА ОСМА ГОДИШЊИЦА ОД УПОКОЈЕЊА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА

Нa стотине верника из целе Србије окупило се данас у Манастиру Светог архангела Михаила у Раковици на парастосу којим је обележено осам година од смрти омиљеног српског патријарха Павла. 


Литургију некадашњем поглавару Српске православне цркве, који је сахрањен у порти манастира, служио је епископ моравички Антоније, уз саслужење свештенства архиепископије београдско-карловачке и побожног народа. 

Већ од раног јутра верници су палили свеће, полагали цвеће, целивали гроб, исказујући тако поштовање патријарху, који је био омиљен међу народом због своје скромности и истинољубивости. 

Место свога последњег почивалишта патријарх Павле је сам изабрао, поред гроба патријарха Димитрија (1846-1930), првог поглавара обновљене Српске патријаршије. 

Патријарх Павле преминуо је 15. новембра 2009. у 95. години на Војномедицинској академији у Београду. Његовој сахрани и тродневном мимоходу у Саборној цркви присуствовало је више од милион људи. 

На месту поглавара СПЦ провео је 19 година. У његово време основана је Академија СПЦ за уметност и конзервацију, враћена је веронаука у школе. Његова најзначајнија дела су Монографија о манастиру Девич, беседа "Живот по Јеванђељу" и "Молитве и молбе". Као епископ рашко-призренски сведочио је у УН пред многобројним државницима, о страдању српског народа на КиМ. 

Извор: novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар