ГЕНЕРАЛ ЛАЗАРЕВИЋ: БИО САМ ВОЈНИК И ОСТАО САМО ВОЈНИК

Генерал у пензији, Владимир Лазаревић, негирао је да је именован за предавача на Војној академији и објаснио је да је позван да одржи једно предавање и пренесе искуства у одбрани државе, наводећи да је говорио о херојству српских војника у одбрани земље од НАТО агресије и током противтерористичке операције на КиМ 1998. и 1999. године. 


"Ствара се нека неистинита слика око тога, и у земљи и у иностранству, да сам ја именован за предавача. Не, нисам именован. Ја нисам ничији чиновник, нити сам добио ангажман од актуелне политике. Позван сам од руководства Војне академије да пренесем своја искуства у одбрани земље и са великим задовољством сам га прихватио", објашњава Лазаревић. 

За то, нагласио је, нити је плаћен нити је добио било какав хонорар. 

Предавање је, прецизира, одржао на тему "Хероизам и човечност српских војника у одбрани земље од НАТО агресије и током противтерористичке операције на Косову и Метохији током 1999. и 1998. године". 

"Ми добро знамо, а то више изгледа није тајна, да се наша војна доктрина, способност, наши подвизи и хероизам српске војске, као и тактика Приштинског корпуса током бомбардовања 1999. године, изучавају у војним школама и на војним универзитетима у целом свету, чак и у јединицима НАТО-а, иако то нико не жели јавно да призна", рекао је Лазаревић. 

Према његовим речима, за искуства Србије заинтересоване су многе армије, те је упитао зашто онда наша војска, наши академци и наше садашње старешине не би чули та искуства. 

Он је додао да не зна да ли ће опет држати предавање. 

"Можда опет будем позван, можда и не", рекао је Лазаревић. 

Некадашњи високи војни старешина у Војсци Југославије и командант Приштинског корпуса и Треће (Нишке) армијске области у периоду НАТО агресије нагласио је да није политичар и да није ни на који начин укључен у политичка дешавања. 

"Био сам војник и остао сам само војник који је бранио своју домовину и увек ћу јој служити. После изласка на слободу и повратка у Србију, пре скоро две године, потпуно сам посвећен својој породици и себи и не знам због чега би било коме сметало моје појављивање у јавности", рекао је Лазаревић. 

Извор: novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар