ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ: ЗА ШАМАРЕ САМО ИЗВИЊЕЊЕ?

Поступак против троје малолетника, који су 13. октобра тукли и малтретирали другарицу из Техничке школе у Аранђеловцу, спровешће, у складу са законом, судија за малолетнике Вишег суда у Крагујевцу. Тако да ће се С. В., К.В. и Д.Р., које Више јавно тужилаштво терети за кривично дело насилничког понашања, брзо наћи пред судијом.


Више јавно тужилаштво у Крагујевцу, требало је јуче да упути предлог судији за покретање кривичног поступка против троје средњошколаца. По речима Весне Ђорђевић, портпарола тужилаштва, у складу са законом, поступак против малолетника је хитан и из њега је искључена јавност због заштите њихових интереса. 

Вишем јавном тужилаштву у Крагујевцу пре два дана достављен је извештај Полицијске станице у Аранђеловцу, о случају који је изазвао најоштрије осуде јавности. Обавештени су МУП и Центар за социјални рад, а у школу је хитно упућена и Републичка просветна инспекција.

Да су ђаци који су малтретирали своју школску другарицу у аранђеловачкој школи били пунолетни, могли би да одлеже у затвору од шест месеци до пет година. Овако ће, највероватније, проћи само са извињењем.

"Српски судови су "болећиви" према малолетницима и углавном се труде да им не изрекну најдраконскије казне, упућивање у неку васпитно-поправну установу или малолетнички затвор. Уколико се докаже кривица троје малолетника, који имају 15 и 16 година, није им могуће изрећи најстроже санкције, попут затвора. Највероватније ће бити изречен неки васпитни налог", објашњава адвокат Крсто Бобот.

То су, како каже, извињење оштећеном, помирење или евентуално, накнада штете. Они подразумевају и поравнање са оштећеним, редовно похађање школе или одлажење на посао, бесплатно укључивање у рад хуманитарних организација. 

"Малолетницима се могу изрећи и васпитне мере, казна малолетничког затвора или мере безбедности. Док трају, под контролом су суда, а у целу "акцију" укључени су и Центар за социјални рад, родитељи, наставници. Васпитне мере су и судски укор, мере појачаног надзора родитеља или старатеља, надзор уз дневни боравак у установи за васпитавање и образовање малолетника, као и упућивање у ВП дом или у установу за лечење и оспособљавање", каже Бобот. 

Извор: politika.rs

Нема коментара:

Постави коментар